Då ska du ställa om klockan till vintertid igen

Vintertid 2019: Datum och tider för omställning till vintertid 2018 i Stockholm. När ska klockan ställas om och åt vilket håll?
Då var det dags att ställa om klockan till vintertid igen. Här är rätt dag för 2019.
Sommaren och ljuset är ett minne blott. Dags att ställa om till vintertid.
Men hur var det nu igen? Är det framåt eller bakåt som klockan ska ställas och vilka enheter ställer om tiden automatiskt?
Det här gäller för omställningen från sommartid till vintertid 2019.

Vilket datum infaller vintertiden 2019?

Omställningen sker natten mellan lördagen den 26 och söndagen den 27 oktober klockan 03.00.

Omställningarna till vintertid sker alltid sista söndagen i oktober. Omställningen till sommartid sker alltid sista söndagen i mars.

När och åt vilket håll ska klockan ställas om?

Tiden ska alltså ställas tillbaka en timme. Det görs klockan 03.00 på natten mellan den 26 och 27 oktober. Då ska tiden tillbaka till 02.00. På flera digitala enheter sker detta automatiskt.

Ska tiden fram eller bak?

En klassiker är ju att man ”tar fram utemöblerna när det blir sommar och sedan tar tillbaka dem in när vintern kommer”. Alltså fram med klockan vid omställningen till sommartid och tillbaka när det ska ställas om till vintertid.

Vilka enheter ställer om sig själva?

De allra flesta smartphones och datorer/laptops ställer om tiden automatiskt om de har standardinställningar.

Om du har en Appleprodukt, som Iphone eller Macbook kollar du så här:

1. Se till att du har den senaste versionen av IOS.

2. Gå in i Inställningar och Allmänt > Datum och tid. Kolla så att Ställ in automatiskt är aktiverat.

3. Kolla att din telefon visar rätt tidszon i Inställningar > Allmänt > Datum och tid > Tidszon.

Androidenheter fungerar på liknande sätt. Kolla att inställningen för datum och tid är inställd på automatisk.Varför har vi de olika tiderna?

Vintertid, eller normaltid som det egentligen heter, är den tid som vi historiskt sett gått efter.

Men för att ta vara på de ljusa delen av dygnet infördes sommartid. Ett annat motiv var att det skulle ge arbetare mer fritid efter arbetsdagens slut.

1916 prövades sommartid i Sverige första gången, men testet ogillades starkt av bönderna som protesterade omställningen till sommartid lades ner.

Men 1980 infördes sommartid igen – den här gången permanent.

Ska sommartiden tas bort?

Efter att en stor del av invånarna i EU sagt sig vara positiva till att skippa sommartid lämnade EU-kommissionen ett förslag om att avskaffa övergångarna mellan vinter- och sommartid.

Frågan diskuteras fortfarande, även om EU-parlamentet röstade ja till att slopa tidsomställningen så sent som i mars 2019. Men tidigast hösten 2021 skulle ett avskaffande vara aktuellt,

Men i Sverige verkar meningarna vara delade.

I en undersökning från 2018 av Ipsos – på uppdrag av Dagens nyheter – svarade 37 procent av de drygt 1 000 tillfrågade svenskarna att de vill ha sommartid året om. 29 procent kan tänka sig vintertid hela året och 26 procent tyckte att ingen förändring behövs.