Nu anlitas doktor AI för bedömning av frakturer

Bitr överläkare och forskaren Max Gordon och ST-läkaren Björn Hansen tolkar röntgenbilder med hjälp av Artificiell Intelligens, som forskare på Danderyds sjukhus har utvecklat. Foto:
Max Gordon och Björn Hansen på Danderyds sjukhus jobbar med artificiell intelligens.
Läkarna på Danderyds sjukhus har fått en ny kollega. Med hjälp av artificiell intelligens kan nu röntgenbilder tolkas.

Nu har första patienten med en fotledsfraktur bedömts med AI, artificiell intelligens. Det skriver Danderyds sjukhus i ett pressmeddelande.

Forskningen på en AI som kan bedöma röntgenbilder startade 2014.

Från början matades AI:n med 250 000 röntgenbilder på händer, handleder och fotleder. Resultatet blev till slut att AI:n och läkarna gjorde lika bra bedömningar.

Första patienten bedömd

Nu kan AI:n förutom att upptäcka frakturer även ge en detaljerad beskrivning av frakturen som kan användas för att vägleda behandlingen.

– Den 11 oktober gick vi ”live”. Det var då vi tog emot första patienten som blev bedömd av vår AI tillsammans med läkare i vår kliniska verksamhet, säger biträdande överläkare Max Gordon i pressmeddelandet.

Systemet är ett tillägg till dagens tolkning av röntgenbilder och ska inte ersätta några av dagens rutiner.

Snart även handleder, höfter och knän

Bilderna bedöms först av en ST-läkare (blivande radiolog) som kan välja att ta in AI:ns kompetens i bedömningen. Sedan säkerställs diagnosen av en mer erfaren radiolog.

–  Just nu har vi avancerad tolkning på plats för fotleder, men vi håller på med att även implementera handleder, höfter och knän, säger Max Gordon.