”S: Målat övergångsställe var viktig symbol”

pride
Övergångsstället målades i regnbågens färger under pride-veckan.
"Genom att måla ett övergångsställe i regnbågens färger visar vi att Tyresö­ välkomnar HBTQ+ personer", skriver Anita Mattsson (S), kommunstyrelsens ordförande.

Under Stockholm Pride­ valde Tyresö kommun att uppmärksamma HBTQ+ personer genom att måla ett av övergångsställena i kommunen i regnbågens färger. Reaktionerna lät inte vänta på sig.

Majoriteten av invånarna­ var positiva, vilket gör mig stolt och glad över att vara Tyresöbo. Andra var negativa och ifrågasatte om det verkligen var nödvändigt och om inte kommunen skulle lägga sitt fokus någon annanstans.

Svaret är att det är nödvändigt och att vi kan fokusera på flera saker samtidigt.

Ommålat Pride-övergångsställe i Tyresö kan vara dubbelfel

Varför är det då viktigt att vi som kommun gör vad vi kan för våra HBTQ+ medmänniskor?

I flertalet rapporter kan vi läsa att denna grupp har en ökad risk för psykisk ohälsa, 
i synnerhet depression, ångest och självmordsbeteende, jämfört med personer som tillhör normen.

Rapporterna talar om att den markanta skillnaden­ kan bero på minoritetsstress, det vill säga ökad psykosocial stress och påfrestning som kommer av att överskrida, avvika eller bryta mot hetero- och/eller­ könsnormen, som dessa grupper utsätts för.

Genom att måla ett övergångsställe visar vi att Tyresö­ välkomnar HBTQ+ personer och dem som bryter mot normen.

Vi vet att symboler spelar roll

Självklart löser inte ett målat övergångsställe alla problem, men vi vet att symboler spelar roll, och jag hoppas att detta kan hjälpa oss lite längre på vägen mot acceptans och ökad medvetenhet att normbrytande­ personer finns överallt 
i samhället, vilket kan minska­ den stress dessa personer utsätts för.

Utöver denna insats har Tyresö kommun arbetet med HBTQ+ certifiering och framöver hoppas vi kunna skapa mötesplatser för HBTQ­+ personer för att minska ensamheten och öka känslan av samhörighet.

Anita Mattsson (S), kommunstyrelsens ordförande