”Dags att lägga ner 
Tyresö gymnasium”

"Så klart är det bra att det finns ett alternativ för Tyresöbor, men vissa grundläggande standarder bör upprätthållas", skriver skribenten.
"Så klart är det bra att det finns ett alternativ för Tyresöbor, men vissa grundläggande standarder bör upprätthållas", skriver skribenten.
"Man kan undra varför vi tillåter att detta gymnasium får fortsätta drivas", skriver insändarskribenten som anser att Tyresö gymnasium borde läggas ner eller privatiseras.

Tyresö gymnasium har under flera år fått utstå mycket kritik från elever och utomstående.

Tidigare i våras sa nämndordförande Christoffer Holmström (S) i en artikel i Mitt i att ”Det är inte ekonomiskt hållbart med så få sökanden”. Artikeln handlade om att de nu väljer att lägga ner ytterligare ett program på Tyresö gymnasium.

När det var bokbord med eleverna på gymnasiet berättade eleverna att lokalerna är kalla och att det inte är en bra studiemiljö. Lärarna triumferades och de flyttade på berg för att kunna hjälpa elever som de önskade.

Vissa grundläggande standarder bör upprätthållas

Så klart är det bra att det finns ett alternativ för Tyresöbor, men vissa grundläggande standarder bör upprätthållas.

Här är några skäl till varför gymnasiet bör läggas ned eller ­privatiseras.

För det första bör man inte driva ett gymnasium i lokaler som inte lever upp till vanlig lägenhetsstandard. Eleverna ska inte behöva sitta inomhus med en vinterjacka för att få en gymnasieutbildning. Det låter som något väldigt långt bort för oss i Sverige.

För det andra går gymnasiet med extrem förlust. Tidigare år har det gått minus, 2018 var förlusten 700 000 kronor. Det är vad det kostar årligen att anställa tre undersköterskor. Lokalerna är dyra att ­
driva då de är i behov av renovering. Dessutom blir det extra kostnader för fläktar som behövs för att byggnadens fläktsystem inte räcker till.

Eleverna ska inte behöva sitta inomhus med vinterjacka

För det tredje blir det allt färre program. Även om ungdomar skulle vilja 
studera är utbudet av 
program smalt. Elever som vill studera nationella program får söka sig till grannkommuner och 
resa en lång väg varje morgon.

När lärarna måste jobba i en miljö där inte standarden finns och där eleverna aktivt väljer att studera på andra gymnasier på grund av bristerna kan man undra varför vi tillåter att detta gymnasium får fortsätta drivas.

Nicole Nyström MUF Tyresö