Delningsekonomi – vilken grej!

Charlotta Schönberg.
Charlotta Schönberg.
Våren 2019 genomgick 14 Tyresöbor klimatkursen BeChange. Vi följer deltagaren Charlotta Schönberg i med- och motgångar på väg mot en mer klimatsmart vardag.

I sann hållbarhetsanda har vi börjat dela på kostsamma ägodelar. Det började med enkla saker som trädgårdsgrejer, sen en snöslunga. Den använder man ibland bara några gånger om året, då är det smart att dela med grannar i området. Men de där stora utgifterna som sommarhus och hotell går ju också att dela. Istället för att min lägenhet står tom under semestern kan någon som vill uppleva Stockholm bo där.

Jag får bo i deras hem under tiden. I början på hösten upplevde vi Holland på det här sättet.

Det roliga med det här upplägget är att jag får se nya sidor av det främmande landet. I vanliga fall skulle jag valt att kanske åka till Amsterdam med shopping och museum. Nu blev det istället en mindre stad – Haarlem. Familjen fick uppleva hur det är att bo i ett gammalt 4-vånings townhouse, cykla till den vindpinade kusten, äta sill från kiosken (så syrlig!) och vara med om ett lokalt kvarterskalas.

Till och med sopsortering och att använda någon annans kryddor blir ett äventyr. Vi får tips om saker att se och göra som vi aldrig tänkt på, och en känsla för hur holländare tänker och lever och vad som är viktigt för dem.

Vi delar inte bara det ekonomiska, plötsligt delar vi liv – och det är berikande.

Läs fler av Charlottas krönikor och gör ett eget klimattest på kommunens webbplats.

Denna artikel är en annons med innehåll från Tyresö Kommun och ej en artikel av Lokaltidningen Mitt i Stockholm.