Så undviker du överraskningar när du köper en begagnad bil

Henrik Svedberg är skadetekniker på Länsförsäkringar Stockholm.
Henrik Svedberg är skadetekniker på Länsförsäkringar Stockholm.
Henrik Svedberg, skadetekniker på Länsförsäkringar Stockholm, tipsar om vad du bör tänka på innan du slår till.

Servicehistorik

När du har hittat din drömbil ska du vara noga med att kontrollera bilens service­historik, att den är utförd enligt alla instruktioner. På biluppgifter.se kan du enkelt hitta uppgifter om till exempel mätarställning och besiktningar.

Är du på gång att köpa en importerad bil vill jag tipsa om sidan carfax.se. Där hittar du bland annat besiktningshistorik, ägarbyten, om bilen varit stulen, ursprung och eventuellt om bilen varit skadad utomlands.

Skulder kopplade till bilen

Köper du bil privat ska du kontrollera hos Transportstyrelsen att den du köper av verkligen äger bilen och om det finns fordons­relaterade skulder kopplade till bilen som till exempel fordonsskatter, trängselskatter och felparkeringsavgifter.

Provkör bilen

Ta en ordentlig tur och känn efter om ljudnivå, motor och lastutrymme passar dig och de behov du har. Tänk också på att stänga av stereon under provkörningen så att du lättare kan höra ovanliga ljud. Glöm inte att pröva elektroniska reglage såsom elhissar och stolar. Ställ även AC-reglaget på lägsta temperatur och känn att det kommer kyld luft.

Till dig som säljer en begagnad bil!

Tänk på att din bilförsäkring inte täcker stöld om du frivilligt lämnat ifrån dig nyckeln vid provkörning. Åk med under turen istället!

På vår hemsida kan du läsa mer om vilka skador som är vanligast och vilka bilmärken som oftast drabbas av skador.

Henrik Svedberg
Länsförsäkringar Stockholm

Fler tips och rekommendationer från oss på Länsförsäkringar Stockholm hittar du här!

Denna artikel är en annons med innehåll från Länsförsäkringar Stockholm och ej en artikel av Lokaltidningen Mitt i Stockholm.