Bilexperten: Gör en däckcheck inför vintern

Nermin Orhan på Länsförsäkringar Stockholm
Nermin Orhan på Länsförsäkringar Stockholm ger sina bästa biltips inför vintern.
Mörkare tider. Blötare vägar. Hösten är här och vintern väntar runt hörnet.
Förbered dig själv och din bil för knepiga vinterförhållanden.

Håll koll på däcken

Tänk på att byta till vinterdäck när du märker att vädret blir kallare och temperaturen börjar ligga runt fyra grader. Vinterdäck får användas från 1 oktober till 15 april.

Från 1 december till 31 mars är det lag på vinterdäck om det råder vinterväglag. Om bildäcken har litet mönsterdjup ökar risken för vattenplaning och dåligt grepp vid halt väglag. Mönsterdjupet vid vinterväglag ska vara minst 3 millimeter för personbilar.

Det är också viktigt att kolla lufttrycket i däcken, är det fel blir väggreppet dåligt. Rätt lufttryck i däcken sparar både på miljön och drivmedel. Glöm inte att kolla reservdäcket när du ändå är igång. När du byter däck, förvara inte däcken i bilen över natten på grund av stöldrisken.

Rusta inför vintern

Bra vinterdäck på bilen är en förutsättning, oavsett om du kör dubbade eller dubbfria. Men vinterdäck gör dig inte automatiskt till en bättre förare.

Se till att rutor och backspeglar är skrapade innan du kör iväg. En iskall vindruta immar lätt igen – då är det klokast att vänta någon minut innan du ger dig iväg. Ingen vill möta en förare som inte ser.

Bonustips: Fixa väggreppet med grus! Ha alltid en flaska med grus i bilen. Bra att hälla ut på vägen när du kört fast, men du kan även använda gruset i förebyggande syfte. Häll ut lite grus när du ska parkera på kvällen och ställ bilen på gruset. Då kommer du loss lättare nästa morgon, även om det frusit och snöat under natten.

Nermin Orhan
Länsförsäkringar Stockholm

Här kan du läsa mer om hur du kör säkert!

Denna artikel är en annons med innehåll från Länsförsäkringar Stockholm och ej en artikel av Lokaltidningen Mitt i Stockholm.